Tabel verschillen MOB, PLB en EPIRB

jul 18, 2023 | Actueel, Epirb1, EPIRB3, MOB1, PLB1, PLB3, Productinformatie, rescueME

AIS-EPIRB op HISWA te Water

Met een klik op bovenstaande afbeelding of de hyperlink, download je de bijbehorende pdf. Daarmee kun je uitgebreid bekijken welke PLB, MOB of EPIRB voor jouw situatie geschikt is.

Reddingsvest integratie van wezenlijk belang

Op het IJsselmeer traden in mei 2023 drie incidenten achter elkaar op. Twee vrouwen die onderkoeld raakten, een man die bij de haven van Urk gered moest worden en een Duitse zeiler die verdronk: het was een onstuimig weekend op het water van het IJsselmeer. Het is een pijnlijke herinnering aan het belang van adequate persoonlijke veiligheidsmiddelen en veiligheidsmaatregelen aan boord.

In 2023 mocht Shiptron Trading het reddingsverhaal van Jaco optekenen en daaruit blijkt dat hij het overleefde dankzij zijn reddingsvest.

Naar aanleiding van deze en eerdere ongevallen op het water lees je bij de KNRM, alles over preventie en man-over-boord: 

 

EEN REDDINGSVEST WERKT … ALLEEN ALS JE HET DRAAGT

Verschillen MOB, PLB en EPIRB

Hieronder lees je in het kort de beschrijving van de verschillende noodbakens met een video-uitleg hoe de signalering werkt. Met de link in de producttekst klik je naar de productpagina van het baken met alle details.

Persoonlijke noodbakens met reddingsvest integratie

MOB1

De RescueMe MOB1 is de kleinste AIS MOB van Ocean Signal. Dit innovatieve product beschikt over AIS en geïntegreerde DSC.

De RescueMe MOB1 is gemakkelijk te bevestigen op bijna alle opblaasbare reddingsvesten. Deze handzame MOB1 activeert automatisch op het moment dat het reddingsvest opblaast waarna de antenne 30-45 cm boven het waterniveau uitzendt.

De MOB is een persoonlijk levensreddend baken dat geïntegreerd kan worden in je reddingsvest.

PLB1

De RescueMe PLB1 is de kleinste PLB van Ocean Signal. Dit product, met een 30% kleinere omvang dan vergelijkbare andere PLB´s, is voorzien van een eenvoudig uittrekbare antenne.

De RescueMe PLB1 is gemakkelijk te bevestigen met een clip op het blaaspijpje van alle opblaasbare reddingsvesten.

De PLB1 kan ook aan een riem worden gedragen. Een neopreen etui zorgt voor drijfvermogen. De PLB1 kan eenvoudig en onopvallend door de bemanningsleden op alle soorten schepen gedragen worden.

PLB3

Met de introductie van AIS-functionaliteit, Return Link Service (RLS)-technologie en Near Field Communication (NFC)-mogelijkheden in één 406 MHz Personal Locator Beacon (PLB), is de RescueME PLB3 een belangrijke stap voorwaarts in de verbetering van PLB’s.

Door het samenvoegen van 406 MHz en AIS-noodberichten, worden zowel wereldwijde als lokale reddingsacties effectief gecombineerd, waardoor de kans op redding wordt gemaximaliseerd.

Tevens biedt de NFC-functionaliteit van de PLB3 gebruikers ’s werelds eerste smartphone-connected PLB.

M100 / M100X **

Beide MSLD´s (Maritime Survivor Locating Device), de M100 en M100X, zijn ontwikkeld en bijzonder geschikt voor alle werknemers in het professionele maritieme werkveld, zoals bijvoorbeeld offshore platforms of maritiem risicogebied.
Ook semi-professionele zeilers zullen dit robuust uitgevoerde apparaat op prijs stellen.

De M100-M100X wordt onopvallend bevestigd op het overlevingspak of het opblaasbare reddingsvest en garandeert door de automatische alarmering de beste overlevingskans bij een MOB-noodsituatie.

** ATEX-richtlijn en IECEx-goedkeuring

De M100X voldoet aan de Europese ATEX-richtlijn en IECEx-goedkeuring voor gebruik in ‘Zone 2 explosieve omgeving’.

EPIRB’s met MMSI-nummer van je schip

EPIRB1

De RescueME EPIRB1, ontwikkeld door Ocean Signal, de specialist in veiligheids- en communicatieproducten t.b.v. veiligheid op zee, is de meest compacte EPIRB die te vinden is (EPIRB is de afkorting voor Emergency Position Indicating Radio Noodbaken).

De EPIRB1 meet slechts 178mm (hoogte met antenne ingerold) bij 89mm, weegt 422g en heeft daardoor een baanbrekende 30% kleinere omvang in vergelijking met andere EPIRB´s. Deze klasse 2 GPS EPIRB heeft een batterij met een enorme lange levensduur van 10 jaar.

EPIRB3

Ocean Signal’s nieuwe EPIRB3 verhoogt de betrouwbaarheid en vergemakkelijkt reddingsoperaties met nieuwe geavanceerde functies: AIS en RLS.

Deze EPIRB zendt een digitale mayday uit op 406 MHz die reddingsdiensten wereldwijd op de hoogte stelt via satelliet en zendt AIS-gegevens lokaal uit om reddingswerkers of schepen in de buurt te helpen het baken sneller te vinden.

RescueMe Epirb3 ook voor pleziervaart

De nieuwe normen voor EPIRB’s aan boord van schepen die onder SOLAS varen, zijn niet verplicht voor pleziervaartuigen.

Juist voor deze groep kwetsbare schepen is het belang van een snellere redding groot. Ook voor pleziervaartuigen die buitengaats gaan, is de nieuwe Ocean Signal EPIRB3 een zeer aantrekkelijk toestel om de veiligheid te vergroten. Voor pleziervaartuigen is deze verkrijgbaar zonder container met automatische activering. Net als zijn voorganger is de RescueMe EPIRB3 uiterst compact en eenvoudig op elk jacht te plaatsen.

Meer vragen? Onze dealers helpen u graag!

We komen graag met u in contact om te zien hoe wij u kunnen helpen. Vul hieronder uw gegevens in, dan zullen wij of onze dealers contact met u opnemen.