Jaco is gered, dankzij zijn reddingsvest

jul 5, 2023 | PLB3, Reddingsverhalen, rescueME

Zijn redding heeft Jaco Baak te danken aan zijn reddingsvest. Hij krijgt van Secumar een reddingsvest en van Shiptron een PLB3 aangeboden.

Volgend op enkele incidenten op het IJsselmeer praten we na met Jaco Baak. Tijdens een manoeuvre viel hij overboord. Dankzij het drijfvermogen van zijn reddingsvest kon hij zichzelf na uren te hebben gezwommen uit het water hijsen en werd hij na een lange nacht gevonden door de KNRM.

Redding dankzij reddingsvest! In gesprek met Jaco over zijn redding

Shiptron en Secumar vragen Jaco naar zijn ervaringen tijdens en na het incident waarbij hij te water raakte en zijn catamaran niet zwemmend in kon halen.

“En pas heel veel later als je weer thuis bent na de redding dat je denkt van hè, ik had eigenlijk bijvoorbeeld mijn telefoon op me moeten hebben. Of misschien moet ik eens aan een reddingsbaken denken, zo’n PLB kopen in de toekomst.”

Toen Jaco in het water viel en zijn reddingvest zich opblies, was zijn eerste reactie verbazing: “Wat is er gebeurd?” Hij ziet zijn catamaran halve wind wegzeilen, hij kijkt om zich heen en denkt: “Urk is dichterbij dan Lelystad, dus zwemmen die kant op”.

Het is het begin van de avond en Jaco zwemt ongeveer drie uur richting Urk als het donker begint te worden en hij een gevaarte ontwaart in het water. Daar zwemt hij naartoe. Het is een zandponton op een paar kilometer van Urk.

Doorzwemmen of jezelf in veiligheid brengen?

Even overweegt hij door te zwemmen naar Urk, maar ondanks zijn goede conditie en eerdere zwemervaring op Curaçao in open water, begint hij wat kramp te voelen. Het ponton is 60 tot 80 cm hoog en met hulp van de “LIFT” lus van zijn reddingvest, die hij aan een bolder kon bevestigen, rust hij een tijd uit om bij te komen. Uiteindelijk lukt het hem op het ponton te komen.

Door de nacht op het ponton

Inmiddels is het 10 uur ’s avonds. Aandacht trekken van langsvarende schepen lukt niet en Jaco is teleurgesteld en realiseert zich dat hij de nacht daar zal moeten doorbrengen. Het was best koud en hij probeert een grote tros zo neer te leggen dat hij wat beschutting vindt tegen de wind. Af en toe slaapt hij zelfs wat, maar ligt ook regelmatig te rillen van de kou.

Rond een uur of vijf loopt hij heen en weer en treft een andere ruimte waar hij in een opgerolde tros met zijn hoofd op het opgeblazen reddingsvest als kussen toch nog een paar uurtjes doorbrengt en wat slaapt.

Redding in zicht

Tot hij buiten activiteit hoort en zich beseft dat dit weleens een reddingsactie kan zijn.

Jaco: ”En toen zag ik allemaal boten heen en weer varen. Ik dacht nou, dat zou de zoekactie kunnen zijn. Ik ben op het achterdek gaan staan zwaaien met het Reddingsvest. Toen kwamen ze inderdaad, dat was dan uiteindelijk een boot van de KNRM, die naar me toe kwam.”

Hij stapt op de KNRM-reddingsboot en binnen 10 minuten staat hij aan wal op het station op Urk waar hij opgevangen wordt.

Redding dankzij REDDINGSVEST, Jaco vertelt erover.

Reddingsvest: een reddingsvest werkt alleen als je het draagt!

Tijdens het gesprek blijkt dat Jaco, die praktisch altijd alleen zeilt, ook altijd een reddingsvest draagt. Als we hem ernaar vragen zegt hij:

Ja, eigenlijk omdat ik vaak alleen zeil en dan heb je ook het besef dat als er iets gebeurt er ook niemand aan boord is die de boot omdraait om jou te redden. Of als dat niet lukt, in ieder geval de reddingsdienst waarschuwt via de telefoon of naar de wal zeilt of wat dan ook. Ja, als je alleen bent dan ben je zelf de enige die jou kan helpen.

Lege boot triggert de zoekactie

Doordat de boot pas de volgende ochtend rond 8:30 uur zes kilometer verderop bij de Ketelbrug leeg aangetroffen wordt door een toevallige passant, heeft Jaco zo lang moeten wachten tot de zoek- en reddingsactie door de Kustwacht wordt opgestart en de KNRM naar hem op zoek gaat.

Er is geen enkele aanwijzing waar de overboord geslagen zeiler zich kan bevinden. Het zoekgebied is enorm.

Jaco: ”Ik had wel een telefoon bij me, maar die lag in mijn rugzak in de romp van de catamaran. Dus daar had ik niks aan inderdaad.”

Noodbaken voor snellere redding

Met een noodbaken, zoals de PLB3, in je reddingsvest had Jaco sneller gevonden en gered kunnen worden.

Wat kan een PLB in zo’n noodgeval betekenen?

Een PLB3 is een noodbaken dat geïntegreerd in een gekeurd en gecertificeerd Reddingsvest met name geschikt is voor solovaarders. Als je dan te water raakt, zal het baken automatisch gaan zenden, waar je dan ook aan het zeilen bent.

Positie direct uitgezonden

Het baken zendt dan jouw positie uit en blijft dat doen. Via de kustwacht wordt de reddingsactie direct opgestart. Reddingsboten, -vliegtuigen en helikopters ontvangen je signaal.

 

RescueME PLB1 - EDF1 Land network diagram

Met AIS alarmering in je directe omgeving

Ook zit er AIS in waarmee alle schepen in jouw omgeving je locatie op hun AIS-systeem kunnen zien en dus direct naar je toe kunnen komen.

Ook vindbaar in het donker

De infraroodvoorziening maakt je zichtbaar voor bijv. drones en helikopters die met warmtedetectie werken. Dat maakt een zoekactie in het donker veel gemakkelijker.

Met de zekerheid: “Ze zijn onderweg!”

De PLB3 beschikt over RLS (Return Link Service). Na activering ontvangt de PLB3 antwoord via de satelliet dat je noodsignaal aangekomen is en het blauwe lichtje geeft dat aan, zodat je weet: Ze zijn onderweg!

Het dragen van zijn reddingvest en zijn goede conditie hebben ervoor gezorgd dat Jaco dit ongeval heeft overleefd. Omdat uit onderzoek blijkt dat nog veel watersporters het reddingvest zelden dragen, willen wij, als Secumar en Shiptron graag de boodschap van de KNRM “een reddingvest werkt…alleen als je het draagt” helpen uitdragen door er in onze publicaties, advertenties en andere uitingen watersporters en professionals hier steeds naar te verwijzen.  Ook Jaco wil graag zijn verhaal vertellen om andere watersporters hiervan bewust te maken. Het heeft zijn leven gered.

Hoe ga je om met een reddingvest na activering?

Omdat een reddingvest, als dit is geactiveerd, en, zoals in het geval van Jaco, op de proef is gesteld door een langdurig verblijf in het water en het zichzelf ophangen aan de lus, is het belangrijk dat het vest na de redding wordt gecontroleerd door een bevoegd keuringsstation van, in dit geval Secumar. Natuurlijk moet het vest weer gebruiksklaar worden gemaakt, maar zo kan ook eventueel ontstane schade worden opgelost. Het vest van Jaco bleek de “real life test” prima te hebben doorstaan.

Shiptron schenkt Jaco een PLB3

Naar aanleiding van zijn verhaal en de wetenschap dat het dragen van een noodbaken het verschil kan maken tussen een snelle redding, en urenlang wachten tussen hoop en vrees met mogelijk een minder mooi einde, wil Shiptron met het schenken van de PLB3 aan Jaco, het belang van noodbakens onder de aandacht brengen.

Secumar biedt Secumar Survival Reddingsvest aan Jaco aan

Secumar vindt het belangrijk dat de combinatie reddingvest – noodbaken door de fabrikant is getest, volgens internationale normen. Daarbij is vastgesteld dat het baken het reddingvest niet kan beschadigen bij langdurig gebruik. Omdat het nieuwe Survival reddingvest van Secumar met de PLB3 is getest krijgt Jaco ook een nieuw Secumar Survival reddingvest dat optimaal bij de PLB3 past.

“Ik had toevallig een aantal weken voordat ik overboord viel inderdaad naar PLB’s op internet zitten kijken en toen kwam ik deze PLB3 al tegen. En inderdaad ook die unieke combinatie met AIS, dan heb je inderdaad ook dat schepen in de buurt je direct opmerken en te hulp kunnen schieten“, vertelt Jaco.

EEN REDDINGSVEST WERKT… alleen als je het draagt!

De KNRM start een nieuwe campagne naar aanleiding van de redding van Jaco, die het overleefde door het dragen van zijn reddingvest, een dag nadat een andere zeiler om het leven kwam toen hij door een klap van de giek, zonder reddingvest over boord sloeg en niet gered kon worden. In datzelfde weekend haalden de redders uit Enkhuizen twee jonge meiden van het water, die in een mini speedbootje onderweg waren op het IJsselmeer. Zij droegen geen reddingsvesten. Als het bootje verder volgelopen was dan waren ze mogelijk niet zo gelukkig geweest als Jaco.

Carla Hogeweg vertelt, bij de overdracht van de PLB, ”De impact die een tragisch einde heeft op redders is niet te onderschatten. Ze varen uit om mensen te redden. Als dat niet lukt, blijft dat een redder altijd bij. Jij (Jaco red.) bent hier het goede voorbeeld, wél varen met een reddingsvest, zodat je het urenlang kon overleven en gered kon worden.”

Een reddingsvest werkt alleen als je het draagt!

Meer informatie? Wij helpen u graag!

Indien u meer informatie wilt over de PLB3, andere producten of indien u geïnteresseerd bent dealer te worden van Shiptron Trading BV, kunt u contact opnemen met Carla Hogeweg, directeur.