MOB1

’s werelds kleinste personal locating AIS Man OverBoard device met geintegreerde DSC.

Simple Life Jacket integration

Fast accurate positioning

Automatic activation

24+ hours operational life

7 year battery life

High intensity strobe

AIS (Automatic Identification System)

30% smaller

5 year warranty

Integrated DSC transmitter (digital selective calling)*

 • AIS (Automatic Identification System)
 • Geïntegreerde DSC transmitter
 • 30% kleinere omvang
 • Automatische activering
 • Past in elk reddingvest
 • Uitrolbare antenne
 • 7 Jaar levensduur van de batterij
 • 5 Jaar garantie
 • 24+ uur signaal na activering
 • Hoge helderheid stroboscoop >1 candela
 • Unieke bevestigingsclip
 • Vrij te gebruiken, geen abonnementskosten

30% kleinere omvang

De RescueMe MOB1 is de kleinste AIS MOB device van Ocean Signal. Dit innovatieve product, met een 30% kleinere omvang dan vergelijkbare andere MOB´s, beschikt over AIS en geïntegreerde DSC. De RescueMe MOB1 is gemakkelijk te bevestigen op bijna alle opblaasbare reddingsvesten. De nieuwe RescueMe MOB1 activeert automatisch op het moment dat het reddingsvest opblaast waarna de antenne 30 – 45 cm boven het waterniveau uitzendt.

Batterijlevensduur

Dit veiligheidsproduct is ontwikkeld door Ocean Signal, specialist in veiligheids- en communicatieproducten t.b.v. veiligheid op zee en is de meest compacte AIS MOB die te vinden is. Met een enorme zevenjarige levensduur van de batterij, is de rescueME AIS MOB prima betaalbaar.

Afmetingen en bevestiging

De nieuwe rescueME MOB1 die slechts 134mm (hoogte) bij 38mm (breedte) en 27mm (diepte) meet, weegt 90g en is ontworpen om automatisch geactiveerd te worden zodra de drenkeling met reddingsvest en MOB1 te water raakt. Door het kleine formaat kan de MOB1 veilig en gemakkelijk op het blaaspijpje van het reddingsvest geplaatst worden met de meegeleverde bevestigingsclip. De locatie bovenop het reddingsvest levert draagcomfort en bevindt zich bij het opgeblazen drijflichaam ongeveer 30-45 cm boven het water, wat er voor zorgt dat de MOB1 signalen goed opgevangen kunnen worden.

AIS MOB1 AIS en DSC communicatie netwerk

Communicatie via AIS en DSC

Het MOB1 apparaat communiceert de positie van de drenkeling in nood naar het eigen schip en andere schepen in de buurt. Zodra de RescueMe MOB1 is geactiveerd, zal het AIS (Automatic Identification System) signaal nauwkeurige positie-informatie op de kaartplotter aan boord tonen. Afhankelijk van de functionaliteit, zal de plotter een rode cirkel plus lengte, breedte, afstand en de peiling naar de drenkeling in nood weergeven. Daarnaast zal ook het Digital Selective Calling (DSC) VHF alarm worden ingeschakeld.

Ocean Signal´s Managing Director, Alan Wrigley:
“De RescueMe MOB1 zal iedere zeevarende ervan overtuigen dat ze in een noodsituatie met een betrouwbaar levensreddend apparaat snel kunnen worden opgespoord en teruggevonden. Zoals bij al onze RescueMe producten, is MOB1 ontworpen met de behoeften van en het comfort voor de gebruiker in gedachte, zodat het compact en voor onopvallend draagcomfort is ontwikkeld. De RescueMe MOB1 zal iedere zeevarende ervan overtuigen dat ze in een noodsituatie met een betrouwbaar levensreddend apparaat snel kunnen worden opgespoord en teruggevonden. Zoals bij al onze RescueMe producten, is MOB1 ontworpen met de behoeften van en het comfort voor de gebruiker in gedachte, zodat het compact en voor onopvallend draagcomfort is ontwikkeld.”

GPS-ontvanger geïntegreerd

De MOB1 beschikt over een geïntegreerde 66-kanaals GPS-ontvanger om ervoor te zorgen dat nauwkeurige positiegegevens gedurende minimaal 24 uur verzonden worden naar kaartplotter van schip en andere schepen die in staat zijn om te helpen bij de SAR-actie. De geïntegreerde stroboscoop met gegoten lens zorgt voor geoptimaliseerde vindbaarheid van de overlevende in omstandigheden met weinig licht en zicht.

Ocean Signal

Alle Ocean Signal veiligheidsproducten bieden een uitzonderlijke batterijlevensduur. De rescueME MOB1 heeft een batterij met een vervangingstijd van zeven jaar. Werkend binnen een temperatuurbereik van -20°C en +55°C, zendt de Ocean Signal MOB1 minstens 24 uur uit. Een zelftest is standaard op de rescueME MOB1 beschikbaar. Ocean Signal biedt een ruime garantieperiode van 5 jaar die Ocean Signal op de rescueME MOB1.

FAQ’s

Kan ik het DSC MMSI-nummer wijzigen als ik naar een ander schip ga?

Ja, het is mogelijk om het MMSI-nummer dat wordt gebruikt om uw DSC-marifoon te activeren, zo vaak als u wilt opnieuw te programmeren met behulp van de installatie applicatie die u kunt downloaden .

Het is niet nodig om eerst het oude nummer te verwijderen. Het nieuwe nummer overschrijft eenvoudig het oude MMSI-nummer.

Elke keer dat u de MOB1 programmeert, gebruikt deze een kleine hoeveelheid batterijcapaciteit en wordt de levensduur telkens met enkele minuten verkort.

Installatieprogramma downloaden

Welke DSC-marifoons zijn compatibel met de MOB1?

Ocean Signal beveelt het gebruik van een van de marifoons uit de onderstaande lijst aan met de rescueME MOB1. De volgende DSC-marifoons klasse D zijn getest i.s.m. de fabrikant en zij hebben bevestigd dat ze de individuele noodoproep ontvangen.

ICOM:
Huidige modellen; M91, M323, M423, M506
Oudere modellen; M411, M421, M505, M603

Simrad: RS90

Standaard Horizon: De fabriek heeft bevestigd dat de volgende modellen compatibel zijn:

GX5500S
V4.xx (alleen GX5500S),

<GX2200 / GX2150 / GX2000>
V5.xx (ALL)
V4.xx (alleen GX2150 / GX2000)
V1.xx (alleen GX2200)

<GX1700 / GX1600>
V4.xx (ALL)
V2.xx (ALL)

<GX1300>
V2.xx (ALL)
V1.xx (ALL)

<GX1200>
V1.xx (ALL)

Klasse A DSC-marifoons hebben deze oproep altijd al kunnen ontvangen en alle modellen worden als compatibel beschouwd.

Deze lijst is niet volledig en zal worden uitgebreid naarmate meer compatibele modellen worden bevestigd.

Ocean Signal verwelkomt vragen van andere fabrikanten die hun marifoon hierbij willen tonen.

Welke DSC-functies zijn toegestaan in mijn land?

De DSC-functionaliteit van de MOB1 wordt beperkt door voorschriften in elk land. De onderstaande lijst geeft aan welke functies u mag verwachten.

AIS alleen: Canada, Frankrijk, Denemarken, Letland

AIS + DSC Individuele noodoproeprelais plus groepsoproep verzonden na 30 minuten: VS.

AIS + DSC Alleen noodoproeprelais: Duitsland, Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk

AIS + DSC Individual Distress Relay, All Ships Distress Alert (alleen handmatige initiatie): Alle andere Europese landen

AIS + DSC Individual Distress Relay, All Ships Distress Alert, eenmaal verzonden bij activering van MOB1 en bij handmatige initiatie: Rest van de Wereld.

Waarom verandert het weergegeven MMSI-nummer niet wanneer ik mijn DSC MMSI-nummer invoer?

Alle AIS- en DSC-MOB’s zijn vooraf geprogrammeerd op het moment van productie met het MMSI-nummer.

In het geval van de rescueME MOB1 of de M100 zal dit nummer altijd beginnen met 97260 -.

De 972 identificeert het apparaat als een MOB-apparaat en de 60 identificeert het apparaat vervaardigd door Ocean Signal.

Het is niet mogelijk voor de gebruiker om dit nummer te wijzigen, wat een vereiste is van de relevante goedkeuringsnormen.

Het DSC MMSI-nummer dat door de gebruiker is te programmeren, is het nummer waarnaar de MOB1 de noodoproepen zal sturen. Compatibele marifoons tonen nog steeds het ‘van’ MMSI-nummer als het 972-nummer op de achterkant van de MOB1. Op dezelfde manier wordt het doel dat wordt weergegeven op een AIS-plotter ook weergegeven met het doeladres als het 972-nummer.

Welke testmodi heeft de MOB1?

Er zijn drie testmodi op de MOB1; Functioneel, DSC en AIS / GPS.

De functionele test moet eenmaal per maand worden uitgevoerd en geeft aan hoe lang de batterij is gebruikt. Het zal ook de batterij belasten om te testen of de batterij niet defect is of ontladen is. Het voert andere functionele tests uit op het elektronische circuit. Het test de GPS niet en test geen uitzending.

De DSC-test mag niet meer dan twee keer per jaar worden uitgevoerd. Deze test verzendt een enkele DSC-uitzending naar de MMSI die is geprogrammeerd in de MOB1 en die wordt weergegeven op de DSC-marifoon van de boot. Het verzendt geen distress of distress relay oproep en de oproep bevat geen positie.

De AIS-test mag maximaal drie keer per jaar worden uitgevoerd. Deze test activeert de GPS-ontvanger en nadat de positie is bepaald, wordt een AIS-transmissie uitgevoerd, die wordt weergegeven op een geschikte AIS-ontvanger of kaartplotter. Het ontvangen AIS-bericht toont de positie bepaald door de MOB1 GPS-ontvanger. Er is ook een verzending van het AIS-tekstbericht met de woorden “MOB-TEST”. Merk op dat deze test moet worden gedaan met de MOB1 in het volle zicht op de lucht. Zonder een geldige positie verzendt de MOB1 geen AIS-berichten.

De beperking van het aantal tests per jaar is om ervoor te zorgen dat de batterij nog steeds zijn volledige levensduur heeft op de vervaldatum van de batterij.

Waarvoor wordt het zwarte koord geleverd?

Het koord wordt meegeleverd als beveiliging tegen onopzettelijk verlies. Het koord moet worden gebruikt om de MOB1 vast te maken aan een vast punt op het reddingsvest dat het opblazen niet verhindert en de MOB1 niet losmaakt als de MOB1 per ongeluk uit de houder wordt verwijderd. Het MOB1-bevestigingspunt voor het koord bevindt zich aan de bovenkant van het apparaat.

Waarom geeft mijn MOB1 rode flitsen weer als ik het MMSI-nummer probeer te programmeren?

Als het apparaat niet wil programmeren en de knipperende rode LED bij voltooiing weergeeft, probeert u het opnieuw. Zet de MOB1 weer aan in de programmeermodus en probeer het opnieuw. Het is niet nodig om het programmeerscherm van het programma te verlaten. Als de programmeerpagina wordt weergegeven, drukt u gewoon nogmaals op F10 om de programmeervolgorde opnieuw te starten. Merk op dat het rode knipperen enkele seconden later kan beginnen nadat de reeks op het scherm is afgelopen.

Raadpleeg de volgende richtlijnen als u problemen ondervindt bij het programmeren van uw MOB1.

1) Zorg ervoor dat de helderheid van uw scherm is ingesteld op maximaal, met behulp van de bedieningselementen op de monitor of het apparaat.

2) Zorg ervoor dat u binnen 50 seconden na het in de programmeermodus zetten van de MOB1 bent begonnen met programmeren. Als u dit niet doet, is de MOB1 uitgeschakeld voordat de communicatie begint. Merk op dat zodra het programmeren is begonnen (het witte vakje knippert) de MOB1 moet blijven branden totdat de programmeervolgorde is voltooid. Idealiter moet de MOB1 in de programmeermodus worden gezet net voordat de MOB1 voor het witte vierkant wordt geplaatst.

3) Zorg ervoor dat de MOB1 over het witte vierkant wordt geplaatst met de rubberen programmeeradapter stevig op het scherm en met de opening in het rubber dicht bij het midden van de witte doos.

4) Programmeer de MOB1 niet bij helder omgevingslicht. Richt het scherm indien nodig uit de buurt van directe of heldere lichtbronnen zoals de zon. (In extreme omstandigheden, vooral bij oudere schermen die hun helderheid hebben verloren, plaatst u een dikke doek over het scherm en MOB1 om het omgevingslicht te blokkeren.)

5) De MOB1-configuratiesoftware vereist nauwkeurige timing, die kan worden verstoord door andere applicaties die tegelijkertijd worden uitgevoerd, vooral op langzamere computers. Als u nog steeds problemen ondervindt, probeer dan alle niet-noodzakelijke applicaties af te sluiten, inclusief antivirussoftware.

6) Op laptops moet de F10-toets in combinatie met de functie (met het label Func of Fn) worden gebruikt om het witte vak zwart en wit te laten knipperen om de gegevens naar de MOB1 te verzenden. De meeste toetsenborden kleuren de F-toetsen in dezelfde kleur als de functietoets om dit te identificeren.

7) De MOB1 MMSI-programmeersoftware is alleen beschikbaar voor Windows-pc’s. Voor gebruikers van andere besturingssystemen en smartphones en tablets is er een online applicatie beschikbaar. Deze is toegankelijk via de knop    op de webpagina van het installatieprogramma. Merk op dat het alleen online kan worden gebruikt.

Meer vragen? Onze dealers helpen u graag!

We komen graag met u in contact om te zien hoe wij u kunnen helpen. Vul hieronder uw gegevens in, dan zullen wij of onze dealers contact met u opnemen.