PLB3 met AIS beschikbaar

sep 13, 2022 | PLB3, Productinformatie, rescueME

PLB3 met AIS

Introductie nieuwe PLB3 met AIS

PLB’s (Personal Locatie Bakens) worden in reddingsvesten van personen geïntegreerd voor activering in een levensbedreigende noodsituatie, zoals man overboord of een ongeval in de buitensport.

Met behulp van de 406 MHz-frequentie en het Cospas-Sarsat-satellietsysteem hebben de apparaten duizenden levens gered. Maar de Search & Rescue door reddingsdiensten kan vertraging oplopen, vooral in afgelegen oceaangebieden omdat er tijd overheen gaat voor SAR eenheden ter plaatse zijn.

Koppelen van wereldwijde en lokale redding

Het wereldwijde Cospas Sarsat-satellietsysteem omvat 3 verschillende constellaties om ervoor te zorgen dat uw 406 MHz-noodsignaal onmiddellijk het wereldwijde netwerk van opsporings- en reddingsdiensten bereikt, tot op 100 meter nauwkeurig.

GNSS en 121,5 MHz positionering

Met meerdere niveaus van geïntegreerde signaleringstechnologie, waaronder 406 MHz en GNSS (GPS, Galileo, Glonass) positionering, zendt de PLB3 ook een 121,5 MHz homing-signaal uit dat opsporings- en reddingsdiensten naar de locatie van het baken leidt, aangezien het baken kan zijn afgedreven van de oorspronkelijk verzonden positie.

Combinatie nauwkeurige locatie met AIS – snellere redding

De toevoeging van AIS-uitzendingen (Automatic Identification System) betekent dat de PLB3 gelijktijdig alle schepen die zijn uitgerust met AIS-transponders binnen het marifoonbereik van de noodpositie van de PLB waarschuwt.

Dit vergroot zowel de kans op, als de snelheid van een redding aanzienlijk, aangezien nabijgelegen schepen de waarschuwingen ontvangen.

Lees ook waarom een KNRM-redder de PLB aanraadt

Kitesurfer en bemanningslid van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (K.N.R.M.) moedigt anderen aan om een Personal Locator Beacon (PLB) bij zich te dragen. Juist nadat hij zélf na  activatie van de PLB, door zijn PLB gered is tijdens het kitesurfen voor de kust van Zuid-Holland.

 MOB-alarm met MMSI en locatie baken

Onmiddellijk na activering van het baken wordt een AIS-veiligheidsbericht of MOB-alarm met het MMSI-nummer en de locatie van het baken weergegeven op elk AIS-scherm binnen bereik.

Dit maakt het gemakkelijk voor nabijgelegen schepen om naar het baken toe te varen, aangezien het een actief AIS-MOB-doel op hun schermen is.

Wit en infrarood flitslicht

De PLB3 heeft zowel een wit flitslicht als een infrarood flitser voor optimale vindbaarheid door reddingswerkers in de nacht of reddingsoperaties met slecht zicht.

PLB3 met AIS en NFC connectiviteit smartphone

Smartphone-connectiviteit met behulp van Near Field Communication (NFC)

De integratie van NFC-technologie biedt de mogelijkheid om gemakkelijk toegang te krijgen tot bakengegevens vanaf uw mobiele telefoon.

Ocean Signal smartphone App

Door eenvoudig een telefoon in de buurt van het baken te plaatsen, wordt automatisch de Ocean Signal app geopend en krijgt u toegang tot vele gebruiksgegevens, waaronder de huidige levensduur van de batterij, het aantal uitgevoerde zelftests, het aantal voltooide GNSS-tests en, indien van toepassing, de tijd dat het baken is geactiveerd.

Ook gedetailleerde GNSS-testinformatie

Gedetailleerde informatie over elke zelftest en GNSS-test die door het baken wordt uitgevoerd, is desgewenst óók beschikbaar.

Voor elke succesvolle GNSS-test kunnen gebruikers een kaart bekijken die precies laat zien waar de test is uitgevoerd, de datum en tijd van de test, de tijd die het baken nodig had om een fix te krijgen op uw GNSS-coördinaten, het aantal satellieten dat het baken heeft gebruikt voor het verkrijgen van die fix en de nauwkeurigheid van de locatie.

Diagram working of PLB3 met AIS, 406 en 121,5 MHz, GNSS, RLS

Integratie van de PLB3 in reddingsvesten

De PLB3 is ontworpen om in een reddingsvest geïnstalleerd en in nood geactiveerd te worden bij het opblazen van de long van het reddingsvest (halfautomatisch). De installatie is eenvoudig met behulp van de meegeleverde clip. Daarmee wordt de PLB3 aan het blaaspijpje van uw reddingsvest bevestigd met een lint dat rond de long van het reddingsvest aan de PLB3 wordt vastgemaakt. Eenmaal correct geïnstalleerd wordt door het opblazen van het reddingsvest de antenne uitgerold en het baken geactiveerd.

Bevestiging met riemklip

Gebruikers die de PLB3 met AIS niet in een reddingsvest willen installeren kunnen door middel van de meegeleverde riemclip kunnen het baken bevestigen aan hun broekriem of aan een band van een vaste-stof-reddingsvest.

Alle details lezen? Brochure beschikbaar in het Engels

Als ’s werelds eerste Personal Locator Beacon met AIS, RLS en ’s werelds eerste PLB met NFC, is het logisch waarom de PLB3 uw eerste keuze moet zijn.

Meer informatie? Wij helpen u graag!

Indien u meer informatie wilt over onze de PLB3, onze andere producten of indien u geïnteresseerd bent dealer te worden van Shiptron Trading BV, kunt u contact opnemen met Carla Hogeweg, directeur.