PLB alarmeert RCC: gewonde jager gered uit de bush in Nieuw Zeeland

door

PLB alarmeert RCC, gewonde jager gered in Nieuw Zeeland

De 70-jarige Terry Mulhern uit Opotiki door de Trust Tairawhiti reddingshelikopter in veiligheid gebracht nadat hij zijn achillespees scheurde in Urewera.

PLB alarmeert en jager onderkent belang persoonlijk locatie baken PLB1

Het belang van het dragen van een persoonlijk locator baken in afgelegen gebieden wordt onderkend door de ervaren jager en tramper Terry Mulhern. In november 2019 is hij in de Urewera-bush gered. De 70-jarige jaagde in het Tawa Hut-gebied op de Moanui Track, ongeveer zes uur lopen vanaf het einde van de weg. Hij scheurde zijn linker achillespees terwijl hij een beekje overstak met zijn rugzak om.

Na alarmering door de PLB is Terry gered door heli.

Terry, die al meer dan 50 jaar jaagt en zwerft, activeerde zijn Ocean Signal rescueME PLB1 en in minder dan een uur arriveerde de nieuwe tweemotorige Trust Tairawhiti reddingshelikopter boven zijn hoofd. Intensive care-paramedicus Richard Curtis werd neergelaten om Terry te controleren voordat ze allebei werden opgehesen. Toen Terry eenmaal was behandeld, koos hij ervoor om naar zijn voertuig te worden teruggevlogen om zelf terug naar huis en naar het ziekenhuis te gaan.

Terry zei: “Ik heb de afgelopen 5 jaar een baken gedragen en koos voor de Ocean Signal rescueME PLB1 vanwege het compacte formaat. Ik adviseer iedereen die zich in de bush begeeft, met name in dit gebied, een PLB te dragen vanwege het ruige karakter van het terrein, de grillen van lokaal weer en het ontbreken van dekking voor mobiele telefoons. Ik ben van plan over een paar maanden weer te gaan jagen wanneer mijn achillespees is hersteld.”

De BK 117-helikopter die bij de redding is gebruikt, heeft de éénmotorige machine vervangen. Sinds de overstap vorig jaar is de BK117 in gebruik voor het nieuwe landelijke reddinghelikopternetwerk. Het is de nieuwste machine van Eastland Helicopter Rescue Trust.

Charlie Beetham zei tegen de Gisborne Herald: “Hij zette zijn nood-locatie-baken aan ​​en het signaal is  opgepikt door het Rescue Coördinatie Centrum, dat ons opriep. We vonden hem vrij gemakkelijk en namen een van onze paramedici mee aan boord om hem te beoordelen. Toen dat eenmaal was gebeurd, hebben we ze allebei terug de helikopter in gehesen. Het was een geluk bij een ongeluk dat hij een Personal Locator Beacon (PLB) bij zich had.”

De tweede keer dat PLB alarmeert

Het is al de tweede keer dat een Ocean Signal PLB van Terry in een noodgeval is gebruikt. De eerste keer, toen hij zijn baken uitleende aan een vriend die in het graafschap op het Motu-pad liep, is het gebruikt om een ​​gewonde fietser te helpen.

PLB eigenschappen

De PLB1 is geschikt voor gebruik op het land of op zee. Ocean Signal’s rescueME PLB1 is het kleinste persoonlijke locatie baken ter wereld. Het is specifiek klein en licht ontworpen om onder kleding te dragen of te bevestigen. Met een druk op de knop is er direct toegang tot hulpdiensten. Eénmaal geactiveerd, geeft de PLB1 de locatie van een overlevende door aan zoek- en reddingsdiensten via het 406MHz Cospas-Sarsat satellietsysteem. De positie geleverd door een 66-kanaals GPS. Het apparaat bevat ook een 121,5 MHz homing baken, plus een hoge intensiteit (1 candela) stroboscoop. Het is waterdicht tot 15 meter en heeft een batterijlevensduur van zeven jaar.

Gratis vervanging na gebruik

Ocean Signal biedt een gratis vervangend baken voor alle eigenaren van zijn rescueME- en SafeSea-apparaten die hun PLB of EPIRB in noodgevallen hebben moeten activeren.

Vertaald uit het Engels van rescue stories Ocean Signal