KNRM-redder benadrukt belang PLB, na zelf te zijn gered na kite-ongeval

PLB1, Reddingsverhalen, rescueME

PLB gered | Door activatie PLB gered uit Noordzee

Kitesurfer en bemanningslid van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (K.N.R.M.) moedigt anderen aan om een Personal Locator Beacon (PLB) bij zich te dragen. Juist nadat hij zélf na  activatie van de PLB, door zijn PLB gered is tijdens het kitesurfen voor de kust van Zuid-Holland.

Als vrijwilliger bij de K.N.R.M. is de ervaren kitesurfer goed bekend met de gevaren van de zee en het grote belang om drenkelingen snel te kunnen lokaliseren.

Daarom had hij, zoals gewoonlijk, zijn 406MHz Ocean Signal rescueME PLB1-apparaat met GPS en homingsignaal van distributeur Shiptron Trading bij zich. Toen hij op een koude dag in februari 2022 met twee vrienden op pad ging om samen te kiten.

Met PLB gered

In het water zonder board…

In uitdagende omstandigheden, windkracht 6 met hoge golven, nam de dag een vervelende wending toen hij in het water viel. Zijn kite liet los en hij verloor zijn board. Hoewel hij een winter wetsuit droeg, hadden de koude omstandigheden al snel een slopend effect. De surfer wist meteen dat het activeren van de Ocean Signal PLB1 de beste optie was om een snelle redding te op gang te brengen.

Hij vertelt: “Zodra ik mijn situatie overzag, activeerde ik de PLB en wachtte op redding. Mijn twee vrienden weten dat ik ervaren en veiligheidsbewust ben, dus het was hen niet opgevallen dat ik in grote problemen verkeerde. Ik lag al ongeveer 45 minuten in het water en ik koelde snel af.”

Activering PLB – Noodsignaal -> JRCC

Na activering werd het noodsignaal ontvangen door het Netherlands Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) in Den Helder, via Toulouse in Frankrijk. Dankzij up-to-date registratiegegevens voor de specifieke PLB, kon de Kustwacht de identiteit van de eigenaar van het baken vaststellen en toegang krijgen tot zijn contactgegevens voor noodgevallen.

Via 406MHz Cospas-Sarsat-satellietsysteem

Cruciaal is dat de geavanceerde technologie van de PLB1 de locatie van een overlevende onmiddellijk doorgeeft aan zoek- en reddingsdiensten via het 406MHz Cospas-Sarsat-satellietsysteem.

Uiterst precieze locatiebepaling met GPS en 121,5MHz homing

De ingebouwde  66-kanaals GPS zorgt voor een uiterst precieze locatiebepaling. Het apparaat bevat ook een 121,5MHz homing baken, zodat reddingswerkers het noodsignaal realtime kunnen uitpeilen.

“Ik weet uit ervaring goed dat het heel moeilijk kan zijn om iemand in het water te vinden als de K.N.R.M. een noodoproep ontvangt”, voegde hij eraan toe.

 

 

“Een Personal Locator Beacon, of PLB, maakt het veel gemakkelijker voor reddingsdiensten.

 

Ik heb er altijd een bij me en heb de Ocean Signal PLB1 gekozen als een veel verkochte PLB die erg klein en gebruiksvriendelijk is. Ik raad iedereen die het water op gaat aan om te investeren in een PLB.”

Eenvoudige bevestiging aan kleding of uitrusting

Voor gebruik op land of op zee is de Ocean Signal rescueME PLB1 ’s werelds kleinste persoonlijke lokalisatiebaken. Het baken is zo klein en licht dat het eenvoudig te bevestigen is aan kleding of uitrusting. Met één druk op de knop worden de hulpdiensten gealarmeerd.

Nieuw PLB noodbaken voor geredde kitesurfer

De PLB van de geredde werd geleverd door Shiptron Trading, de Nederlandse distributeur van Ocean Signal, specialist in communicatie- en elektronische veiligheidsapparatuur. Shiptron Trading heeft de geredde kitesurfer gratis een nieuw baken geleverd, zodat hij weer het water op kan.

Shiptron Trading reageert

Carla Hogeweg, eigenaar en algemeen directeur van Shiptron Trading, zegt:

“We waren blij om de overlevende zelf te spreken en te horen dat hij veilig en wel was. Met vele jaren ervaring in kitesurfen en ook als bemanningslid van een reddingsboot, bevindt hij zich in de uitgelezen positie om de levensreddende voordelen van PLB’s te begrijpen en uit te leggen. Hij weet hoe moeilijk het kan zijn om iemand in het water te vinden.

 

We moedigen iedereen die kitesurft aan om een PLB bij zich te hebben, vooral als je alleen op het water bent. Een PLB werkt altijd en overal. Vertrouwen op je mobiele telefoon  of mensen op het strand om alarm te slaan biedt onvoldoende zekerheid. De GPS-, satelliet- en homing-technologie van de waterdichte bakens zorgt ervoor dat een noodoproep onmiddellijk wordt gehoord en dat reddingsdiensten uitrukken.”

Ocean Signal Ltd, wereldleider op het gebied van apparatuur voor communicatie en veiligheid op zee, is een merk van ACR Electronics. Het uitgebreide productassortiment, bekend om het combineren van geavanceerde technologie met compact ontwerp, gebruiksgemak en naleving van de internationale normen, omvat EPIRB’s, Personal Locator Beacons, SART’s, AIS en Man Overboard-apparaten, elektronische fakkels, VHF en meer.

Bezoek de Nederlandstalige website van Shiptron Trading voor Ocean Signal op oceansignal.nl of ga naar oceansignal.com voor meer informatie.