Home » MOB1 programmeren testen

 

Ocean Signal AIS MOB1 programmeren & testen

Programmeer en test zelf je AIS Man Over Board device.

MOB1 programmeren testen

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw Ocean Signal MOB1. Dit baken, goed gemonteerd in uw reddingvest, zal u een zeker gevoel geven als u vaart. Een uitgebreide Nederlandstalige handleiding vindt u op onze website.

Ook als u de MOB1 al langer bezit, is het altijd goed weer even na te lezen, hoe u het baken monteert in uw reddingvest, de DSC-functie programmeert, en hoe u het baken kunt testen.

Montage

Vraag de leverancier van uw reddingvest of er een specifieke montagehandleiding bestaat voor de MOB1 in het type reddingvest dat u draagt.

Als deze er niet is, gebruikt u de algemene montage-instructie zoals beschreven in de handleiding. Let er op dat u de MOB1 zo laag mogelijk op de blaaspijp monteert! Na montage zet u de MOB1 op [ARMED] en dekt u de schakelaar af met de transparante beschermkap.

AIS MOB montage reddingvest MOB1 programmeren testen

Programmeren

Standaard is de MOB1 geprogrammeerd voor AIS gebruik met een uniek identificatienummer dat begint met 972 en eindigt met het serienummer van het baken. Zo ziet u op de AIS plotter dat er een AIS MOB alarm (of test) is, en welk baken het betreft. Vallen er meerdere personen overboord, dan ziet u elk baken met het unieke nummer apart op de AIS.

DSC functie marifoon gebruiken

De meeste plotters geven geen luid audio alarm als er een AIS-MOB wordt ontvangen. Of als de plotter buiten staat, kunt u het binnen niet horen. U kunt daarom uw AIS-MOB ook een individual DSC call laten doen naar uw marifoon met een DSC-oproep waardoor  uw marifoon een alarmsignaal laat horen, nog eerder dan dat het AIS signaal zichtbaar is op de plotter.

Online MMSI-configuratie

U programmeert hiervoor het MMSI nummer van het schip waarop u vaart in de MOB. Dat kan met het online configuratieprogramma dat u vindt op de website. Hiervoor gebruikt u uw mobiele telefoon of tablet (internetverbinding nodig):

Online MMSI configuratie

Als u de telefoon of tablet gebruikt, zet u het scherm in de helderste stand.

Offline MMSI-configuratie

Op een windows PC of laptop downloadt u het configuratie programma om het off-line te gebruiken.

Download offline MMSI configuratie programma

Bij gebruik van de pc, dimt u de omgevingsverlichting, en zorgt u voor zo min mogelijk zonlicht op uw scherm voor het beste resultaat.

 

DSC functie aan- of uitzetten

Met het programma zet u de DSC functie aan of uit, en programmeert u uw eigen MMSI nummer.

Het is handig dit eens een keer te oefenen.  Als u meevaart op een ander schip, bijvoorbeeld voor een delivery, of met een wedstrijd, of voor een gezellige vakantie samen, neemt u vaak uw eigen reddingsvest mee. U verandert dan eenvoudig het DSC nummer, zodat de marifoon op het juiste schip reageert op uw alarm!

Ondersteunde marifoons

Sommige marifoons zijn ontwikkeld in een tijd dat deze DSC functie nog niet mogelijk was. Mocht uw marifoon geen DSC ondersteunen dan kunt u dit testen en ervoor kiezen een AIS alarmbox aan te schaffen die met diverse geluidsalarmen tot 30 MMSI-nummers kan bewaken en de bron van het AIS-signaal identificeert als MOB of SART.

In de FAQ-sectie vindt u een lijst met DSC ondersteunde marifoons.

Veiligheid voorop: Testen voor u het water op gaat!

Het is belangrijk uw veiligheidsmiddelen regelmatig te controleren. Doe dit bijvoorbeeld een week voordat u het ruime sop kiest voor een langere reis en natuurlijk aan het begin van het vaarseizoen.

De capaciteit van de batterij is ruim voldoende om maandelijks een eenvoudige functionele test te doen, naast 2x per jaar een DSC of AIS test.

3 Testmodi

Er zijn drie testmodi op de MOB1;

 • Functionele test MOB1
 • DSC test MOB1
 • AIS / GPS test MOB1

Functionele test MOB1

De functionele test moet eenmaal per maand worden uitgevoerd en geeft het volgende aan:

 1. Hoe lang is de batterij gebruikt.
 2. Het zal ook de batterij belasten om te testen of de batterij niet defect is of ontladen is.
 3. Het voert andere functionele tests uit op het elektronische circuit.

De functionele test, test de GPS niet en voert geen testzending uit.

Ziet u aan het eind van de test een groen LED signaal dan is alles OK. Is de kleur oranje of rood, kijk dan in de tabel in de handleiding wat het precieze resultaat is. Bij een rood LED signaal moet u altijd uw leverancier raadplegen!

DSC-test MOB1

De DSC-test mag niet meer dan twee keer per jaar worden uitgevoerd.

 1. Deze test verzendt een enkele DSC-uitzending naar het geprogrammeerde MMSI nummer in de MOB1.
 2. Die DSC-uitzending wordt weergegeven op de DSC-marifoon van de boot.

Het verzendt geen distress of distress relay oproep en de oproep bevat geen positie.

AIS-test MOB1

De AIS-test mag maximaal drie keer per jaar worden uitgevoerd.

 1. Deze test activeert de GPS-ontvanger.
 2. Nadat de positie is bepaald, wordt een AIS-transmissie uitgevoerd.
 3. Die wordt weergegeven op een geschikte AIS-ontvanger of kaartplotter.

Het ontvangen AIS-bericht toont de positie die is bepaald door de MOB1 GPS-ontvanger. Er is ook een verzending van het AIS-tekstbericht met de woorden “MOB-TEST”.

Merk op dat deze test moet worden gedaan met de MOB1 in het volle zicht op de lucht. Zonder een geldige positie verzendt de MOB1 geen AIS-berichten.

Beperk aantal testen

Functionele test  1x per maand
DSC test  2x per jaar max.
AIS / GPS test  3x per jaar max.

Levensduur MOB1

Zelfs met het maximale aantal tests per jaar houdt de batterij nog steeds zijn volledige levensduur tot de vervaldatum van de batterij. Test dus regelmatig en in elk geval een week voor vertrek van een langere reis, zodat u actie kunt ondernemen als het test resultaat niet goed is.

Controleer batterijdatum

Controleer tot slot van de test of uw batterijdatum nog niet vervallen is. De batterij gaat lang mee, maar na 7 jaar moet deze worden vervangen om de juiste werking van de MOB te garanderen. U vindt de batterij vervaldatum op de onderzijde van de MOB1.

De uitgebreide beschrijving hoe de testen uit te voeren, vindt u in de Nederlandstalige handleiding op onze website

 

FAQ’s

Kan ik het DSC MMSI-nummer wijzigen als ik naar een ander schip ga?

Ja, het is mogelijk om het MMSI-nummer dat wordt gebruikt om uw DSC-marifoon te activeren, zo vaak als u wilt opnieuw te programmeren met behulp van de installatie applicatie die u kunt downloaden .

Het is niet nodig om eerst het oude nummer te verwijderen. Het nieuwe nummer overschrijft eenvoudig het oude MMSI-nummer.

Elke keer dat u de MOB1 programmeert, gebruikt deze een kleine hoeveelheid batterijcapaciteit en wordt de levensduur telkens met enkele minuten verkort.

Installatieprogramma downloaden

Welke DSC-marifoons zijn compatibel met de MOB1?

Ocean Signal beveelt het gebruik van een van de marifoons uit de onderstaande lijst aan met de rescueME MOB1. De volgende DSC-marifoons klasse D zijn getest i.s.m. de fabrikant en zij hebben bevestigd dat ze de individuele noodoproep ontvangen.

ICOM:
Huidige modellen; M91, M323, M423, M506
Oudere modellen; M411, M421, M505, M603

Simrad: RS90

Standaard Horizon: De fabriek heeft bevestigd dat de volgende modellen compatibel zijn:

GX5500S
V4.xx (alleen GX5500S),

<GX2200 / GX2150 / GX2000>
V5.xx (ALL)
V4.xx (alleen GX2150 / GX2000)
V1.xx (alleen GX2200)

<GX1700 / GX1600>
V4.xx (ALL)
V2.xx (ALL)

<GX1300>
V2.xx (ALL)
V1.xx (ALL)

<GX1200>
V1.xx (ALL)

Klasse A DSC-marifoons hebben deze oproep altijd al kunnen ontvangen en alle modellen worden als compatibel beschouwd.

Deze lijst is niet volledig en zal worden uitgebreid naarmate meer compatibele modellen worden bevestigd.

Ocean Signal verwelkomt vragen van andere fabrikanten die hun marifoon hierbij willen tonen.

Welke DSC-functies zijn toegestaan in mijn land?

De DSC-functionaliteit van de MOB1 wordt beperkt door voorschriften in elk land. De onderstaande lijst geeft aan welke functies u mag verwachten.

AIS alleen: Canada, Frankrijk, Denemarken, Letland

AIS + DSC Individuele noodoproeprelais plus groepsoproep verzonden na 30 minuten: VS.

AIS + DSC Alleen noodoproeprelais: Duitsland, Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk

AIS + DSC Individual Distress Relay, All Ships Distress Alert (alleen handmatige initiatie): Alle andere Europese landen

AIS + DSC Individual Distress Relay, All Ships Distress Alert, eenmaal verzonden bij activering van MOB1 en bij handmatige initiatie: Rest van de Wereld.

Waarom verandert het weergegeven MMSI-nummer niet wanneer ik mijn DSC MMSI-nummer invoer?

Alle AIS- en DSC-MOB’s zijn vooraf geprogrammeerd op het moment van productie met het MMSI-nummer.

In het geval van de rescueME MOB1 of de M100 zal dit nummer altijd beginnen met 97260 -.

De 972 identificeert het apparaat als een MOB-apparaat en de 60 identificeert het apparaat vervaardigd door Ocean Signal.

Het is niet mogelijk voor de gebruiker om dit nummer te wijzigen, wat een vereiste is van de relevante goedkeuringsnormen.

Het DSC MMSI-nummer dat door de gebruiker is te programmeren, is het nummer waarnaar de MOB1 de noodoproepen zal sturen. Compatibele marifoons tonen nog steeds het ‘van’ MMSI-nummer als het 972-nummer op de achterkant van de MOB1. Op dezelfde manier wordt het doel dat wordt weergegeven op een AIS-plotter ook weergegeven met het doeladres als het 972-nummer.

Welke testmodi heeft de MOB1?

Er zijn drie testmodi op de MOB1; Functioneel, DSC en AIS / GPS.

De functionele test moet eenmaal per maand worden uitgevoerd en geeft aan hoe lang de batterij is gebruikt. Het zal ook de batterij belasten om te testen of de batterij niet defect is of ontladen is. Het voert andere functionele tests uit op het elektronische circuit. Het test de GPS niet en test geen uitzending.

De DSC-test mag niet meer dan twee keer per jaar worden uitgevoerd. Deze test verzendt een enkele DSC-uitzending naar de MMSI die is geprogrammeerd in de MOB1 en die wordt weergegeven op de DSC-marifoon van de boot. Het verzendt geen distress of distress relay oproep en de oproep bevat geen positie.

De AIS-test mag maximaal drie keer per jaar worden uitgevoerd. Deze test activeert de GPS-ontvanger en nadat de positie is bepaald, wordt een AIS-transmissie uitgevoerd, die wordt weergegeven op een geschikte AIS-ontvanger of kaartplotter. Het ontvangen AIS-bericht toont de positie bepaald door de MOB1 GPS-ontvanger. Er is ook een verzending van het AIS-tekstbericht met de woorden “MOB-TEST”. Merk op dat deze test moet worden gedaan met de MOB1 in het volle zicht op de lucht. Zonder een geldige positie verzendt de MOB1 geen AIS-berichten.

De beperking van het aantal tests per jaar is om ervoor te zorgen dat de batterij nog steeds zijn volledige levensduur heeft op de vervaldatum van de batterij.

Waarvoor wordt het zwarte koord geleverd?

Het koord wordt meegeleverd als beveiliging tegen onopzettelijk verlies. Het koord moet worden gebruikt om de MOB1 vast te maken aan een vast punt op het reddingsvest dat het opblazen niet verhindert en de MOB1 niet losmaakt als de MOB1 per ongeluk uit de houder wordt verwijderd. Het MOB1-bevestigingspunt voor het koord bevindt zich aan de bovenkant van het apparaat.

Waarom geeft mijn MOB1 rode flitsen weer als ik het MMSI-nummer probeer te programmeren?

Als het apparaat niet wil programmeren en de knipperende rode LED bij voltooiing weergeeft, probeert u het opnieuw. Zet de MOB1 weer aan in de programmeermodus en probeer het opnieuw. Het is niet nodig om het programmeerscherm van het programma te verlaten. Als de programmeerpagina wordt weergegeven, drukt u gewoon nogmaals op F10 om de programmeervolgorde opnieuw te starten. Merk op dat het rode knipperen enkele seconden later kan beginnen nadat de reeks op het scherm is afgelopen.

Raadpleeg de volgende richtlijnen als u problemen ondervindt bij het programmeren van uw MOB1.

1) Zorg ervoor dat de helderheid van uw scherm is ingesteld op maximaal, met behulp van de bedieningselementen op de monitor of het apparaat.

2) Zorg ervoor dat u binnen 50 seconden na het in de programmeermodus zetten van de MOB1 bent begonnen met programmeren. Als u dit niet doet, is de MOB1 uitgeschakeld voordat de communicatie begint. Merk op dat zodra het programmeren is begonnen (het witte vakje knippert) de MOB1 moet blijven branden totdat de programmeervolgorde is voltooid. Idealiter moet de MOB1 in de programmeermodus worden gezet net voordat de MOB1 voor het witte vierkant wordt geplaatst.

3) Zorg ervoor dat de MOB1 over het witte vierkant wordt geplaatst met de rubberen programmeeradapter stevig op het scherm en met de opening in het rubber dicht bij het midden van de witte doos.

4) Programmeer de MOB1 niet bij helder omgevingslicht. Richt het scherm indien nodig uit de buurt van directe of heldere lichtbronnen zoals de zon. (In extreme omstandigheden, vooral bij oudere schermen die hun helderheid hebben verloren, plaatst u een dikke doek over het scherm en MOB1 om het omgevingslicht te blokkeren.)

5) De MOB1-configuratiesoftware vereist nauwkeurige timing, die kan worden verstoord door andere applicaties die tegelijkertijd worden uitgevoerd, vooral op langzamere computers. Als u nog steeds problemen ondervindt, probeer dan alle niet-noodzakelijke applicaties af te sluiten, inclusief antivirussoftware.

6) Op laptops moet de F10-toets in combinatie met de functie (met het label Func of Fn) worden gebruikt om het witte vak zwart en wit te laten knipperen om de gegevens naar de MOB1 te verzenden. De meeste toetsenborden kleuren de F-toetsen in dezelfde kleur als de functietoets om dit te identificeren.

7) De MOB1 MMSI-programmeersoftware is alleen beschikbaar voor Windows-pc’s. Voor gebruikers van andere besturingssystemen en smartphones en tablets is er een online applicatie beschikbaar. Deze is toegankelijk via de knop    op de webpagina van het installatieprogramma. Merk op dat het alleen online kan worden gebruikt.

Meer vragen? Onze dealers helpen u graag!

We komen graag met u in contact om te zien hoe wij u kunnen helpen. Vul hieronder uw gegevens in, dan zullen wij of onze dealers contact met u opnemen.