406MHz systeem brengt sneller redding in nood

Epirb1, PLB1, Productinformatie, rescueME

406day noodbakens redden levens

Het 406MHz systeem wordt gebruikt door EPIRB’s en PLB’s die in nood snelle signalering en daardoor snelle reddingsacties mogelijk maken. De voordelen van deze noodbakens zijn evident maar ook de verantwoordelijkheid van het bezit van 406MHz-bakens is belangrijk.

Ocean Signal benadrukt de levensreddende waarde van EPIRB’s, PLB’s en ELT’s voor watersporters, outdoor enthousiastelingen en piloten.

 

PLB1 NU VOORDELIGER!

Vanwege #406Day20 is de PLB1 tijdelijk voordeliger dan ooit. Vraag je watersportwinkel naar de aanbieding.

Achtste 406Day

Op maandag 6 april, was de achtste jaarlijkse 406Day (#406Day20) waarop veiligheidspartners voor luchtvaart, outdoor en scheepvaart samen met fabrikanten het belang van een EPIRB (Emergency Position-Indicating Radio Beacon), PLB (Personal Locator Beacon) of ELT (Emergency Locator Transmitter) benadrukken.

Zodat bezitters van deze apparaten zoals piloten, watersporters en buitensporters worden aangespoord om:

  • hun bakenregistratie bij te werken,
  • de vervaldatum van hun batterij te controleren,
  • hun bakens zelf te testen,

om er zodoende zeker van te zijn dat ze perfect werken.

Lees hier meer over 406Day en registratie en controle van je noodbaken

 

406day banner ocean signal

Cospas-Sarsat-Galileo systeem

In deze moderne tijd waarbij satellietverbindingen steeds betrouwbaarder zijn en, door de toevoeging van de Galileo satellieten aan het 406MHz systeem, de positie van het noodsignaal steeds preciezer bepaald kan worden, blijkt dat de meeste zeiljachten die varen in kustwateren, nog altijd slechts zijn uitgerust met valschermsignalen en marifoon.

Valscherm werkt slechts korte tijd

Een valschermsignaal geeft enkele minuten licht, dat door een toevallige voorbijganger moet worden gezien. Het geeft maar heel indicatief de richting van het ongeval aan. Dus als de hulpdiensten ter plaatse komen, is het noodlicht al verdwenen.

Met een marifoon kan je alleen zenden als er een goede antenne is en de stroomvoorziening nog werkt. Niet zelden is de stroomvoorziening door het ongeval in onbruik geraakt, bij brand of bij vol water raken van de machinekamer, of zelfs door een golf die door de ingang van de boot naar binnen slaat over het instrumentenpaneel.

Ook een gebroken mast of een onbetrouwbaar geworden antennekabel (door UV-straling bijvoorbeeld), maakt de antenne onbruikbaar en daarmee de hulpdiensten onbereikbaar.

 

406day personal locator beacon buitensport plb

406MHz noodbaken werkt altijd

Een 406MHz noodbaken (EPIRB of PLB) daarentegen, werkt altijd via het 406MHz systeem. De lithium batterij, die nooit hoeft te worden opgeladen, blijft vele jaren gebruiksgereed (bij moderne EPIRBs zelfs tien jaar!). 

Als de EPIRB wordt geactiveerd blijft deze tenminste 48 uur zenden, zowel op de noodfrequentie (406 MHz) als op de homing frequentie (121,5 MHz) waarop de hulpdiensten het noodbaken kunnen uitpeilen. Door de ingebouwde GPS wordt een positie automatisch meegestuurd, waardoor deze ook kan worden doorgegeven aan andere schepen in de omgeving, zodat deze indien nodig ook hulp kunnen bieden.

PLB is mini EPRIB voor persoonlijk gebruik

Voor een EPIRB heb je een Marcom B certificaat nodig, beschik je daar niet over en vaar je maar heel af en toe buitengaats, dan is een PLB mogelijk een goed alternatief. 

De PLB is eigenlijk een mini EPIRB. Het apparaat is bedoeld voor persoonlijk gebruik, in alle afgelegen gebieden zoals de jungle, de woestijn, of in de bergen.

Omdat het systeem overal ter wereld werkt, kan je een PLB ook aan boord gebruiken, of bijvoorbeeld bij het kitesurfen. Een PLB heeft een iets kortere gebruiksduur en moet altijd handmatig worden geactiveerd.

Een EPIRB drijft recht op, de PLB moet je vast houden, het is immers een draagbaar persoonlijk toestel.

Omdat de PLB als toestel niet specifiek bedoeld is voor gebruik op zee, mag je een PLB hebben en gebruiken zonder een Marcom B certificaat. Je moet voor een PLB wel een aparte vergunning aanvragen bij Agentschap Telecom. 

 

 

PLB1 NU VOORDELIGER!

Vanwege #406Day20 is de PLB1 tijdelijk voordeliger dan ooit. Vraag je watersportwinkel naar de aanbieding.