406Day Noodbakens redden levens

Productinformatie, rescueME, SafeSea

406day noodbakens redden levens

Op 406Day maken fabrikanten mensen bewust van de voordelen maar ook van de verantwoordelijkheid van het bezit van 406 MHz-bakens.
Ook Ocean Signal benadrukt de levensreddende waarde van EPIRB’s, PLB’s en ELT’s voor watersporters, outdoor enthousiastelingen en piloten.

Achtste 406Day

Op maandag 6 april, de achtste jaarlijkse 406Day (# 406Day20) werken veiligheidspartners voor luchtvaart, outdoor en scheepvaart samen met fabrikanten om het belang van een EPIRB (Emergency Position-Indicating Radio Beacon), PLB (Personal Locator Beacon) of ELT (Emergency Locator Transmitter) te benadrukken.

Bezitters van deze apparaten zoals piloten, watersporters en buitensporters worden aangespoord om:

  • hun bakenregistratie bij te werken,
  • de vervaldatum van hun batterij te controleren,
  • hun bakens zelf te testen,

om er zodoende zeker van te zijn dat ze perfect werken.

 

406day banner ocean signal

Cospas-Sarsat-systeem

Het is ook een mooie gelegenheid om stil te staan bij  de meer dan 43.000 levens die sinds het midden van de jaren tachtig wereldwijd zijn gered. Dit door gebruik te maken van 406 MHz noodsignalen en het Cospas-Sarsat-systeem.

Werking op 406 MHz-frequentie

EPIRB’s voor boten, PLB’s voor avonturen in de buitenlucht en ELT’s voor vliegtuigen werken op de 406 MHz-frequentie.

Elk baken verzendt met de 406 MHz-frequentie een unieke digitale code. Deze code identificeert het type baken en de registratiegegevens. Die gegevens zijn aan het apparaat gekoppeld. De registratiegegevens verschaffen informatie zoals de bakeneigenaar, het type schip en de gegevens voor noodgevallen.

 

406day personal locator beacon buitensport plb

Advies voor optimale werking in Nood

Het eenvoudige advies aan bakenbezitters is ervoor te zorgen dat hun EPIRB, PLB of ELT in geval van nood effectief zal functioneren.

  1. Controleer de vervaldatum van de batterij – Elk baken is gemarkeerd met de maand en het jaar dat de batterij moet worden vervangen.
  2. Werk uw bakenregistratie bij – Is uw registratie bij Agentschap Telecom nog geldig? Zorg ervoor dat uw contactgegevens correct zijn zodat in noodgevallen uw dierbaren op de hoogte gesteld kunnen worden. Daarnaast is dit de beste manier om Search and Rescue te helpen u te vinden, mocht u ooit uw baken moeten activeren.
  3. Controleer nogmaals of uw bakenregistratienummer overeenkomt met uw baken – vooral als u uw registratie met de hand heeft geschreven en deze hebt opgestuurd. Een 1 ziet er zomaar uit als een 7, dus controleer altijd of de cijfers correct overgezet zijn. Controleer of uw MMSI-nummer uit de registratie van Agentschap Telecom nog overeenkomt met het nummer op de EPIRB.
  4. Test je baken – 406Day is een prima moment om een zelftest uit te voeren zodat u zich als baken-bezitter meer vertrouwd voelt met het apparaat en de werking. Als u de handleiding niet meer heeft, is deze via de website van de fabrikant beschikbaar.
  5. Vertel uw familie en vrienden over uw levensreddende baken in nood – Maak een foto met uw EPIRB, PLB of ELT en deel deze op uw sociale media-accounts met de hashtags # 406Day20 en #beaconssavelives.